Trygg och säker vård

Du som är patient ska kunna känna dig trygg hos oss. En viktig del av det är att du känner till dina rättigheter. Både som patient och närstående. Här hittar du information om dina rättigheter och hur vi arbetar för en trygg och säker vård. Du finner även information om din journal och hur sekretessen fungerar. Du kan också du läsa om de viktigaste lagarna som styr vården och vad vårdgarantin är.

Guide till säker vård

”Min guide till säker vård” är en handbok för patienter som har eller kan komma att ha upprepade kontakter med vården. Du kan ladda ner eller beställa den via Socialstyrelsens webbplats – klicka på den blå figuren till höger.

Bedrägeriförsök

Det har hänt att patienter har utsatts för försök till bedrägeri per telefon. Observera att vi aldrig uppmanar någon att sätta in pengar för läkemedel eller behandling på ett bankkonto. Får du en räkning från vården sker det alltid via pappersfaktura och är du osäker bör du kontakta din vårdgivare.

Så här skyddar du dig

Säg att du vill ringa tillbaka och be om namn och telefonnummer till den som ringt dig. Ring sedan upp oss på 08 – 15 11 77 och kontrollera om samtalet verkligen kom från någon hos dem. Visar det sig vara ett försök till bedrägeri uppmanar vi dig att göra en polisanmälan.