Att gå in i väggen
Att gå in i väggen är ett ganska vanligt vardagligt uttryck för att beskriva en situation där någon – kanske man själv – kraschat på grund av långvarig ohälsosam stress. Inom sjukvården och behandlingsvärlden är termen för att gå in i väggen utmattningssyndrom. Utmattningssyndrom innebär att du efter långvarig stress ”går in i väggen”. Symptomen kan både vara psykiska och fysiska.
Stressrelaterad psykisk ohälsa – däribland utmattningssyndrom- är ett stort problem i Sverige.
Symtomen kommer smygande och att sätta stopp i tid är för många svårt – men oerhört viktigt. Tidiga insatser kan förhindra allvarlig sjukdom. Här är några viktiga signaler på att dina marginaler håller på att ta slut.
Nio tecken på att du håller på att gå in i väggen
Sömnstörningar
Du känner dig ofta trött och utan energi. Du känner dig inte utvilad på morgonen även om du sovit länge och ostört. Du har svårt att somna eller du vaknar på natten och har svårt att somna om. Det är svårt att varva ner och koppla av.
Minnes- och koncentrationsproblem
Du har svårt att koncentrera dig och har dåligt minne.
Ökad känslighet för sinnesintryck
Du får lättare yrsel och känner dig överkänslig mot sinnesintryck som ljud och ljus. Du blir lättare visuellt överstimulerad (även perifert) och vardagligt plåtter – som barnens leksaker, öppna skåpsluckor, utspridd post – kan plötsligt störa dig mer.
Förändrad sinnesstämning
Du känner dig nedstämd och orolig, får lättare ångest och har lätt att stanna i negativa tankar. Du blir lätt irriterad och får oftare känsloutbrott.
Svårighet att hantera krav och tidspress
Du har svårt att klara av krav och känner att tiden inte längre räcker till för att klara av dina arbetsuppgifter. Du tycker inte att du har tid att träffa familj och vänner.
Kroppsliga symtom
Värk i kroppen. Du har spänningshuvudvärk, ont i magen, känner dig stel och spänd. Du spänner musklerna och har ont i nacke, axlar och rygg.
Påverkat hjärta och försämrat immunförsvar
Ditt immunförsvar blir försvagat och du blir oftare sjuk och får infektioner.
Stress gör att en mängd hormoner frisätts som gör att blodsockret ökar, du får hjärtklappning och pulsen ökar.
Förändrat socialt liv
Du väljer bort vila, hobby, fritidsaktiviteter, nöjen och att umgås med vänner och familj. Du tappar lusten för sex.
Sämre återhämtningsförmåga
Du återhämtar dig inte lika snabbt som du brukar. Det spelar ingen roll hur mycket du vilar, det är som att du ändå inte kan ladda om batterierna.
Källa: Hjärnfonden

