Forskares oro: Utbrända kan bli utan hjälp

OBS: Detta är en nyhetsartikel av Mathias Ståhle publicerad i SVD  

Både vården och arbetsgivarna måste bli bättre på att upptäcka utmattningssymptom i tid. Annars riskerar de värst drabbade att få fel hjälp. Det anser två tunga experter som SvD talat med.

Antalet svenskar som lider av stress eller överansträngning har ökat stadigt de senaste åren. Det visar undersökningar från både Folkhälsomyndigheten och Försäkringskassan. Men vården har ibland svårt att skilja vanlig överansträngning från verkliga utmattningssyndrom.

Det kan leda till att utbrända får fel behandling eller blir utan hjälp, säger Marie Åsberg som är professor emerita i psykiatri vid Karolinska institutet:

– Det som har hänt är att diagnosen börjat användas för lättvindigt. Det är till nackdel för de patienter som verkligen behöver hjälpen.

Marie Åsberg var med och tog fram de första kliniska riktlinjerna för hur utmattningssyndrom bör betraktas inom vården 2003. Då var sjukdomen ett nytt begrepp. Den psykiska ohälsan till följd av stress hade ökat kraftigt under 1990-talet. Sedan dess har ökningen fortsatt oavbrutet och under 2018 och 2019 drabbades 25 000 personer av utmattningssyndrom, enligt Försäkringskassan.

I rapporten ”Sjukfrånvaro i psykiatriska diagnoser” som släpptes hösten 2020 konstaterar Försäkringskassan att utmattningssyndrom leder till sex gånger så långa sjukskrivningar som andra stressrelaterade sjukdomar.

Läs hela artikel HÄR

Utbrända
  • Vad utmärker utmattningssyndrom? Läs HÄR

  • Läs om vår rehabilitering för utmattningssyndrom HÄR

Utbrända