Böcker om utmattningssyndrom
Den här listan innehåller tips på böcker om utmattningssyndrom. Listan innehåller böcker som beskriver sjukdomsförloppet och hur en tillfriskningsprocess kan se ut. Listan vänder sig till dig som vill veta mer om sjukdomen, och till dig som kanske har någon i din närhet som är utmattad. Vissa av böckerna innehåller delar som även en utmattad person kan orka läsa efter den svåraste fasen av trötthet.
Man dör inte av stress
Duktighetsfällan
En överlevnadshandbok för prestationsprinsessor
Av: Aleksander Perski & Joanna Rose
Inbunden
2008
Många svenska kvinnor lider idag av stressrelaterade problem som sömnsvårigheter, trötthet, magproblem, ständiga infektioner och depressioner. Stressforskaren Aleksander Perski menar att dessa kvinnor kan ha hamnat i duktighetsfällan. I den här reviderade nyutgåvan varvas forskning och grundfakta med praktiska tips om hur man undviker att drabbas.
Innan väggen
Väggen
Även den som minst anar det kan gå in i väggen, även en läkare som arbetar med patienter med utmattningsdepression kan själv bli förstummande trött.
Väggen skildrar en av vår tids folksjukdomar och är skriven av en person som både suttit på patientens och läkarens stol. De korta inkännande texterna gör att man orkar läsa även om man är mycket mycket trött.
Förord och fackgranskning av Marie Åsberg, senior professor och överläkare vid psykiatriska kliniken, Karolinska Institutet.
Ett slut en början
Hjälp jag är utmattad
Lycka till med resten av livet
Varför helt okej är bra nog
Linnéa Wik berättar om utmattning för anhöriga
Häftad
Svenska, 2021
Hur når du fram till den stressade människan som bara förnekar hur det är och som kanske till och med undviker ditt sällskap? Med den här boken vill jag hjälpa dig att vara det stöd du önskar och vill vara. Jag vill visa dig vad du kan göra både innan och under en utmattning. Hur kan du vara ett bra stöd under tiden din medmänniska är på väg in i en utmattning och medan din vän är sjukskriven och utmattad? Kanske för första gången eller kanske igen. Hur ska du som anhörig agera för att resultatet ska bli gott?
Du vill ju att den här människan ska må bra, bli frisk och leva ett bra liv! Hur undviker du att det du gör enbart blir något som sårar och som både du och den du vill hjälpa bara mår dåligt av. Mitt tips är att även du som har varit utmattad kan läsa den för igenkänning och för att öka din självmedkänsla.”
Nu är det kul igen
Karin Adelsköld är hyllad komiker, författare, journalist och föreläsare som humorcoachat många svenska företag och myndigheter. 2016 sprang hon rakt in i väggen och har på vägen tillbaka verkligen förstått att humor är något att ta på största allvar.
Utmattningens labyrint
Ulrika berättar öppenhjärtigt och ärligt om sina erfarenheter av utmattningssyndrom. Om kroppen som varit stressad under alldeles för lång tid utan tillräckligt med återhämtning. Om stressen, prestationsångesten, panikångestattackerna och om rädslan samt tvivlet att inte bli frisk igen. Men, viktigast av allt, om vägen framåt med möjlighet att göra nya val och hitta en öppen dörr till bättre hälsa. Läkaren beskriver parallellt med Ulrikas berättelse om vad som händer i en stressad kropp och vad som är viktigt för att undvika utmattning. Tillsammans ger de ett helt nytt perspektiv samt sätter ord på vad det kan innebära att ta sig igenom utmattningssyndrom. Bit för bit i processen, beskriver de vad som händer känslomässigt, fysiskt och mentalt.
En bok som inger hopp om att det går att minska stress, bli lugnare och må bättre. Att det finns en möjlighet att hitta vägen ut ur utmattningens labyrint.