Böcker om utmattningssyndrom

Den här listan innehåller tips på böcker om utmattningssyndrom. Listan innehåller böcker som beskriver sjukdomsförloppet och hur en tillfriskningsprocess kan se ut.  Listan vänder sig till dig som vill veta mer om sjukdomen, och till dig som kanske har någon i din närhet som är utmattad. Vissa av böckerna innehåller delar som även en utmattad person kan orka läsa efter den svåraste fasen av trötthet.

Böcker om utmattningssyndromMan dör inte av stress

Man slutar bara att leva 
AV: Cortes, Selene
Svenska
2020

Duktighetsfällan

En överlevnadshandbok för prestationsprinsessor

Av: Aleksander Perski & Joanna Rose

Inbunden

2008

Många svenska kvinnor lider idag av stressrelaterade problem som sömnsvårigheter, trötthet, magproblem, ständiga infektioner och depressioner. Stressforskaren Aleksander Perski menar att dessa kvinnor kan ha hamnat i duktighetsfällan. I den här reviderade nyutgåvan varvas forskning och grundfakta med praktiska tips om hur man undviker att drabbas.

Bra böcker om utmattningssyndromInnan väggen

En upplyftande bok om utmattning
Av: Voltaire, Anna
Svenska
2017

Väggen

En utbränd psykiaters noteringar
Av: Dellson, Pia
Svenska
2015

Även den som minst anar det kan gå in i väggen, även en läkare som arbetar med patienter med utmattningsdepression kan själv bli förstummande trött.

Väggen skildrar en av vår tids folksjukdomar och är skriven av en person som både suttit på patientens och läkarens stol. De korta inkännande texterna gör att man orkar läsa även om man är mycket mycket trött.

Förord och fackgranskning av Marie Åsberg, senior professor och överläkare vid psykiatriska kliniken, Karolinska Institutet.

Ett slut en början

En psykiaters funderingar kring sitt utmattningssyndrom
Svenska
2017

Böcker om utmatytningssyndromHjälp jag är utmattad

Svenska
2018
Det här är en berättelse om den nya folksjukdomen utmattningssyndrom. Erica Dahlgren och Clara Lidström har själva kraschat in i väggen. Tillsammans har de skrivit en bok för alla de som redan är, eller riskerar att bli, utmattade. Med både sorg och humor berättar de om vägen dit och vägen tillbaka. De frågar sig vem man är när man slutat prestera, intervjuar experter och delar med sig av de metoder som de själva tycker varit till stor hjälp.

Bra böcker om utmattningssyndromLycka till med resten av livet

Varför helt okej är bra nog

Svenska, e-bok
2020

Linnéa Wik berättar om utmattning för anhörigaLinnéa Wik berättar om utmattning för anhöriga 

Författare: Inger Holegård

Häftad

Svenska, 2021

”Den här boken är skriven till dig, min medmänniska, som har en anhörig, vän eller kollega som är alldeles för stressad och på väg in i en utmattning, eller som redan är där.

Hur når du fram till den stressade människan som bara förnekar hur det är och som kanske till och med undviker ditt sällskap? Med den här boken vill jag hjälpa dig att vara det stöd du önskar och vill vara. Jag vill visa dig vad du kan göra både innan och under en utmattning. Hur kan du vara ett bra stöd under tiden din medmänniska är på väg in i en utmattning och medan din vän är sjukskriven och utmattad? Kanske för första gången eller kanske igen. Hur ska du som anhörig agera för att resultatet ska bli gott?

Du vill ju att den här människan ska må bra, bli frisk och leva ett bra liv! Hur undviker du att det du gör enbart blir något som sårar och som både du och den du vill hjälpa bara mår dåligt av. Mitt tips är att även du som har varit utmattad kan läsa den för igenkänning och för att öka din självmedkänsla.”

Nu är det kul igen

Av: Karin Adelsköld
Ljudbok
Svenska
2018
Boken, som är inläst av Karin Adelsköld själv, ger lyssnaren en nära inblick i hennes liv som utmattad och vägen tillbaka. Men den är också en konkret guide för att – utifrån den senaste humorforskningen – skapa en kul arbetsplats och mer arbetsglädje. Oavsett vem du är, vad du jobbar med och var. Och oavsett du har ”gått in i väggen” och vill ta dig tillbaka, är i riskzonen för att hamna där eller helt enkelt ”bara” är uttråkad på jobbet.

Karin Adelsköld är hyllad komiker, författare, journalist och föreläsare som humorcoachat många svenska företag och myndigheter. 2016 sprang hon rakt in i väggen och har på vägen tillbaka verkligen förstått att humor är något att ta på största allvar.

Bra böcker om utmattningssyndromUtmattningens labyrint

Svenska
2019
En unik bok i sitt slag där läsaren parallellt får följa Ulrika som drabbades av utmattningssyndrom, samt den läkare som behandlade och samtalade med henne.

Ulrika berättar öppenhjärtigt och ärligt om sina erfarenheter av utmattningssyndrom. Om kroppen som varit stressad under alldeles för lång tid utan tillräckligt med återhämtning. Om stressen, prestationsångesten, panikångestattackerna och om rädslan samt tvivlet att inte bli frisk igen. Men, viktigast av allt, om vägen framåt med möjlighet att göra nya val och hitta en öppen dörr till bättre hälsa. Läkaren beskriver parallellt med Ulrikas berättelse om vad som händer i en stressad kropp och vad som är viktigt för att undvika utmattning. Tillsammans ger de ett helt nytt perspektiv samt sätter ord på vad det kan innebära att ta sig igenom utmattningssyndrom. Bit för bit i processen, beskriver de vad som händer känslomässigt, fysiskt och mentalt.

En bok som inger hopp om att det går att minska stress, bli lugnare och må bättre. Att det finns en möjlighet att hitta vägen ut ur utmattningens labyrint.